LANSAREA PRIMEI CARTI DESPRE COMUNA NOASTRA “AFUMATI, FILE DE ISTORIE”!
Iubitorii de istorie si de frumos ai comunei Afumati si-au dat intalnire luni seara, pe 21 septembrie, in inima localitatii, la momentul special prilejuit de lansarea cartii „Afumati, file de istorie”.
Lucrarea a adunat in paginile ei istoria fascinanta a urmasilor lui Radu de la Afumati, domnitorul Tarii Romanesti care a purtat nu mai putin de 20 de razboaie si care a fost unul dintre cei mai importanti voievozi pe care i-a avut acest tinut, de-a lungul timpului.
Cartea este un promotor al unei lucrari impresionante care va ilustra triumful si bogatia spirituala a acestei localitati, de-a lungul veacurilor.
Istoricul Mircea Negru, prof. Izabella Pena, pr. Nicola Alexandru, prof. Maria Gurgu, prof. Marius Sebe, metodist CCD, pr. Florin Ionica si adm. Conacului Stolnicului Cantacuzino, Claudiu Davitoiu, au vorbit cu multa eleganta despre continut, realizand o adevarata retrospectiva a istoriei cuprinse in paginile cartii.
„Vreau sa le multumesc tuturor celor care sunt prezenti la lansarea acestei carti minunate! Un asemenea eveniment nu putea sa aiba loc decat in aceasta cladire istorica ce dateaza de la 1696, la Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino, din Afumati. Conacul, alaturi de biserica veche cu hramul Adormirea Maicii Domnului, zidurile bisericii vechi si zidul din centrul comunei, ruinele Curtii Domnesti ale lui Radu de la Afumati fac parte din patrimoniul national cultural al Romaniei, fiind monumente clasate la categoria A.
Mi-am propus, si in mare parte consider ca am reusit, ca Primaria Comunei Afumati impreuna cu Consiliul Local sa sustina o viata sociala, educativa, culturala, sportiva si spirituala cat mai bogata. De aceea, la propunerea mea, Consiliul Local a aprobat infiintarea Centrului Cultural Radu de la Afumati. Deci lucrurile referitoare la istoria comunei Afumati continua si dupa aparitia acestei carti.
Din acest gen de activitati face parte si Ziua Portilor Deschise la Conacul Stolnicului Cantacuzino, care a avut un real succes. Cartea lansata astazi a fost realizata la propunerea mea, cu aprobarea Consiliului Local.
Este rezultatul unei munci de mai multi ani. Este un act de cultura pentru comuna Afumati, dus la bun sfarsit, la care au participat foarte multe persoane din cadrul scolii, a celor doua parohii. Toti si-au adus aportul astfel incat sa ajungem sa avem o carte despre istoria comunei noastre.
Mi-am dorit foarte mult ca localitatea noastra sa aiba o asemenea carte si impreuna cu acest colectiv minunat care este alaturi de mine am reusit sa o finalizam cu succes. Trebuie sa fim mandri ca suntem afumateni! As vrea sa mentionez echipa care a participat la redactarea cartii: prof. Maria Gurgu, prof. Marius Ovidiu Sebe, directorul scolii, prof. Izabella Pena, cu sprijinul subsemnatului.
Colectivul de redactare a fost condus de conf. univ. Mircea Negru. In aceasta sala sunt oameni care ne-au ajutat atat la acest proiect, cat si la intreaga activitate a comunei – scoala, biserica, notariat, avem si partea sportiva, campioni la tenis de camp, la Triatlon, conducerea clubului de fotbal, consilieri locali, politia, medicii de familie, juristi etc. si nu pot decat sa le multumesc.
Va multumesc tuturor pentru ca v-ati rupt din timpul dvs. pretios ca sa participati la acest moment de suflet! Aceasta carte este foarte bine structurata. Ea va fi publicata si multiplicata in cateva mii de exemplare, astfel incat fiecare familie din Afumati sa o aiba”, a spus primarul Gabriel Dumanica, la lansarea cartii.