Cultura

Conacul stolnicului Constantin Cantacuzino

În 1964 s-a dat în folosinţă clădirea Căminului cultural, care dispune de sală de spectacol cu 500 de locuri, săli pentru repetiţiile formaţiilor artistice, club cu mese de şah şi ping-pong, bibliotecă.

Biblioteca din comuna Afumaţi funcţionează în cadrul Căminului cultural, cu peste 11.000 de volume. Anual biblioteca înregistrează în fişele sale peste 1900 cititori. Activitatea acestei biblioteci este completată de cei peste 600 de cititori permanenţi ai bibliotecii şcolare, cu un fond de carte de peste 5500 de volume.

Exista de asemenea in comuna două biserici ortodoxe şi o biserică neoprotestantă.

În comuna Afumaţi, zonele protejate sub aspect istoric sunt:

Biserica „veche”, aşa cum o numesc afumăţenii şi casa conac a stolnicului Constantin Cantacuzino situate pe malul stâng al văii Pasărea sunt cuprinse în cadrul monumentelor istorice, sub denumirea „Ansamblul de la Afumaţi.” Ele pot constitui puncte de atracţie turistică prin vechime şi arhitectură. Biserica a fost ridicată din temelie, în anul 1696 de stolnicul Constantin Cantacuzino.

Ruinele cetăţii Palatului lui Radu de la Afumaţi, domn al Ţării Româneşti între anii 1522-1529, se află, venind dinspre Bucureşti, la intrarea în comună, pe partea dreaptă.